Mada`in Saleh- Orasul ascuns al Arabiei Saudite

2fd534d3dc0172c5906b5a117205dca2

Nabateenii erau un popor vechi din Orientul Mijlociu care a devenit bogat prin comertul cu caravane dintre Arabia de Sud si Valea Iordaniei. Sunt cunoscuti pentru magnifica lor capitala, Petra (din Iordania de astazi), care a fost pe buna dreptate aleasa una dintre cele sapte minuni ale lumii.

Mada`in Saleh situat la jumatatea distantei dintre Petra si Mecca, a fost cel de-al doilea oras al nabateenilor.  Numele de Mada`in Saleh (Orasele  lui Saleh) este asociat cu profetul din perioada pre-islamica Saleh, din tribul Thamud, care este de altfel mentionat si in Coran. Mai este cunoscut ca Al Hijr sau Hegra si este situat la 22 de km de Al Ula. Adaposteste 131 de morminte magnifice sculptate in piatra,cu 2000 de ani in urma, reflectand aptitudinile marilor zidari ai timpului lor.

p050mgsq

Inscriptiile de pe morminte ofera o perspectiva asupra numelor, relatiilor, ocupatiilor, legilor poporului care locuia aici. Nabateenii nu au lasat o istorie scrisa, astfel incat aceste texte, unice pentru Made`in Saleh, sunt foarte valoroase. Inscriptiile sunt in limba aramaica, o limba antica, esentiala pentru comunicarea comerciala si in afaceri. De asemenea nabateenii au folosit o forma timpurie a limbii arabe.

Desi ii lipseste grandoarea magnifica a  Petrei, Made`in Saleh, este totusi unul dintre cele mai enigmatice situri arheologice din Peninsula Arabica. Zona de excavare activa din centrul Mada`in Saleh contine si niste case din chirpici, modeste care au format odata cartierele de locuit a orasului.

madain-saleh-tombs

Fatadele mormintelor sunt fin sculptate si destul de uniforme in stilul lor. Un portal in centrul fatadei ofera intrarea in mormant. In interior sunt niste cavitati sculptate in peretii in care au fost asezate corpurile decedatiilor. Interioarele raman rugoase, in contrast puternic cu fatadele atat de finisate.

gt_area_c-505x160
Qasr Al Bint

Qasr Al Bint (Palatul fiicei) este cea mai mare fatada a unui mormant din Hegra, cu o inaltime de 16 m. Isi imprumuta numele unor morminte adiacente. Portalul este ridicat deasupra solului. Deasupra usii se afla o placa cu o inscriptie in care se specifica numele sculptorului Hoor ibn Ahi pentru Hani ibn Tafsy si familia acestuia, in al 40-lea an de domnie  a regelui nabatean Aretas al IV-lea .

 

Qasr-Al-Fareed-at-dusk (1)
Qasr Al Farid

Cel mai fotogenic si un simbol iconic al Mada`in Saleh este Qasr Al Farid (Palatul Unic), un singur mormant sculptat intr-o cupola mica, stand singur in spatiul deschis. Fatada nu a fost niciodata terminata, astfel incat suprafata necizelata a celei de-a treia trepte, evidentiaza modul in care au fost modelate, de sus in jos.

110315
Al Kheremat

Al Kheremat este o locatie cu 20 de altare in stare foarte buna. Este unul dintre cele mai bine conservate morminte ale sitului. Exista multe simboluri care sunt legate de generatiile culturale ale egiptenilor si etiopienilor. Statuete de lei inaripati cu capete omenesti si castroane cu flori pictate folosite in ritualuri, marturisesc acest lucru.

Jebel Ithlib este un afloriment acoperit de un complex de turle in partea de nord-est a sitului. In mijloc se afla o fanta naturala care masoara 40 de m, numita Siq. La intrarea sa, pe dreapta se afla o camera patrata care contine 3 banci de piatra care serveau ca tricliniu pentru sarbatorile sacre. Astazi, camera este cunoscuta sub numele de Al Diwan (instanta).

Ruinele Mada`in Saleh sunt inconjurate de dealuri, insa se afla pe un platou vulcanic pustiu. Desi este evidenta importanta istorica a acestui loc, pana in secolul 21 au fost facute putine cercetari arheologice in zona, cateva sectiuni a sitului ramanand neexpuse.

Desi ruinele au o frumusete naturala aparte, cu o  semnificatia istorica si culturala  unica, sunt rar vizitate de catre sauditi datorita unor zvonuri despre un blestem antic. Experienta turistica este lasata turistilor occidentali, expatriatilor si arheologilor.

In 2008 Mada`in Saleh a fost inclus in patrimoniul Unesco , acesta fiind primul site Unesco din Arabia Saudita.

9 comentarii

  1. Arata ca un vis! Multumim pentru informatii! Cred ca pun bookmark la tot si printez cand am ocazia. Foarte utile inclusiv pentru proiecte de scoala, daca apare ocazia! Te pup! Continua cu astfel de articole pentru ca e nemaipomenita initiativa ta!

    Apreciat de 3 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.