Trandafirul Arabiei Saudite

Webp.net-resizeimage (1)

 

În Arabia Saudită, trandafirii sunt sinonimi cu orașul Taif, renumit pe plan internațional pentru agricultură și în special pentru cultivarea și producția de trandafiri.

Taif este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Orașul este localizat în partea de vest a țării, aproape de orașul sfânt Mecca. Taif este cunoscut pentru bazarul Okaz, unul dintre cele mai cunoscute bazaruri arabe, pentru văi cum este Wadi Al Naml, Wadi Wej unde se spune că Profetul Mohammad (SAW) a interzis vânătoarea,tăierea lemnului și alte activități care ar fi putut să dăuneze vieții sălbatice din vale.

Întinse de-a lungul drumurilor și străzilor din Taif, se află mulți vânzatori care își prezintă cutiile de plută pline cu trandafiri aromatici, fructe și alte produse proaspete.

Webp.net-resizeimage (2)

 

Si totuși Taif este cunoscut pentru mai mult decât atât. Este cunoscut pentru Wardh Taifi, trandafirul Taifului.

Aflat la 2000 de metri deasupra nivelului mării și datorită climei propice, pământului fertil și sistemului de irigații este o zonă bună pentru cultivarea trandafirilor. Văile Huda, Al Shafa, Mahram sunt cunoscute pentru acest lucru. În timpul imperiului Otoman, regiunea era cunoscută sub numele de Trandafirul arab.

Webp.net-resizeimage (3)

Faimosul trandafir al Taifului este un trandafir bogat în ulei cu 30 de petale, al cărui parfum este robust, picant, complex, denumit științific Rosa Damascena trigintipetala. Nu se știe cu exactitate cum a apărut în această parte a Arabiei, dar se sugerează că specia a fost adusă din Balcani de către otomanii care au cucerit zona.

Plantarea trandafirilor se începe la sfârșitul lunii ianuarie și durează în jur de 75 de zile. Florile trebuie smulse înainte de răsăritul soarelui când sunt mult mai aromate și se evită distrugerea uleiului esențial necesar la producerea apei de trandafir.  În fiecare an, timpul de recoltare începe în luna aprilie și se termină la sfârșitul lunii mai.

86349451c2bf34ebd0d74cf72860c7eb

Cuvântul Attar, este astăzi folosit de mulți ca sinonim pentru uleiul de trandafir, cuvânt care vine din arabul ittr care înseamnă parfum sau esență. Spre deosebire de ulei, care dezvoltă un parfum mai bun pe măsură ce se învechește, devenind mai costisitor, esența de trandafir nu trebuie menținută o lungă perioadă de timp deoarece afectează calitatea mai ales dacă este ținută la lumină și căldură. Pentru a prelungi durata de viață, specialiștii recomandă înlăturarea dopului de plastic din recipientul de sticlă, pentru că în timp plasticul reacționeaza cu esența  distrugându-i puritatea.

Apa de trandafiri are o mulțime de utilizări, în special la prepararea dulciurilor arăbești, cosmetică și poate fi adăugată inclusiv în apa de băut. Există 2 tipuri de apă: cea obișnuită, vândută în sticle mici cu 10 riali, în orice magazin și există un tip de apă mai special numit Al Aroosa (mireasa) produsă din esență de trandafir. Acest tip este vândut în sticluțe mai mici, la un preț de 30 de riali, fiind apa de trandafiri preferată a saudiților și a celor din Golf în general. Oamenii îl folosesc și ca parfum pentru casă, și este ceva obișnuit să pulverizezi oaspeții la intrare cu apă de trandafiri ca semn de bun venit. De asemenea, femeile folosesc apa de trandafiri în ritualuri de înfrumusețare, fiind cunoscut ca astringent și pentru curățarea tenului.

Webp.net-resizeimage (6)

Trandafirul Taifului este celebrat în timpul unui festival  în fiecare an în martie-aprilie la King Faisal Park din Qadeera. Unul dintre cele mai importante momente ale festivalului este un covor din flori pregătit de către municipalitatea orașului Taif. Covor care se întinde pe o suprafață de 750 de metri pătrați și este format din 100 de mii de flori, incluzând mii de specii de flori de toate culorile, în plus față de răsadurile trandafirului faimos.

Festivalul găzduiește pavilioane cu mâncare tradițională, artizanat, dansuri tradiționale, concursuri pentru copii.

 

Cu siguranță că atunci când auziți de Arabia Saudită printre primele lucruri care vă trec prin minte sunt cămilele, nisipul, femeile acoperite, Islam. Poate că după ce citiți acest articol, data viitoare când o să vină vorba despre Regat,o să vă aduceți aminte si de trandafirul din Taif.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.