Wadjda

Webp.net-resizeimage

O fată și o bicicletă

Filmul prezintă povestea unei fete saudite, Wadjda (Waad Mohammed), de 10 ani care trăiește în Riyadh și visează să aibă o bicicletă verde pe care o vede într-un magazin în fiecare zi în drum spre școală. Vrea să se întreacă cu prietenul ei Abdullah, un băiat din cartier, dar cursele pe bicicletă sunt interzise fetelor, iar mama Wadjdei refuză să îi cumpere o bicicletă.

Wadjda decide să facă rost singură de bani, oportunitatea apărând sub forma unui concurs de recitare a Coranului. Premiul de 1000 de riali fiind suficient pentru a achiziționa bicicleta mult visată. Eforturile ei de a memora versetele impresionează ca fiind o fată pioasă, dar când Wadjda câștigă premiul, îi șochează pe cei prezenți anunțând că își va cumpăra o bicicletă cu premiul primit. Din păcate are parte de o decepție, i se spune că premiul o să fie donat în numele ei, Palestinei.

Pentru mama Wadjdei (Reem Abdullah) consecințele dominației patriarhale sunt mult mai pline și mai contradictorii. Își pierde serviciul atunci când șoferul o lasă baltă, într-o țară în care femeile nu au voie să conducă mașina, nu are  control asupra banilor, iar căsătoria îi este pusă în pericol pentru că nu îi poate oferi soțului un băiat. La insistențele familiei de a avea un moștenitor masculin, acesta amenință că își va lua o nouă soție.

Wadjda este prezentată ca o fetiță rebelă, deșteaptă, determinată, băiețoasă. Își petrece majoritatea timpului cu Abdullah, băiețelul care locuiește lângă ea, ascultă muzică occidentală, vinde colegelor de la școală brățări făcute de ea, și poartă încățăminte nepotrivită pe sub abaya.

Wadjda este o coproducție germano-saudită din 2012 și este primul film scris și regizat de o femeie, Haaifa Al Mansour, de asemenea pentru prima dată când o producție cinematografică este  filmată în totalitate în Arabia Saudită.

A fost nevoie de 5 ani pentru a face acest film din considerente financiare și pentru a primi toate aprobările pentru a putea filma în Arabia Saudită. Pentru că unele scene au fost filmate în cartiere religioase conservative, regizoarea a trebuit să dirijeze filmarea dintr-o mașină.

Al Mansour afirmă într-un interviu că bicicleta este simbolul libertății, mobilității, independenței și al imaginației. Nu e surprinzător să aflăm că personajul Wadjdei a fost inspirat chiar din viața regizoarei, aceasta afirmând că vine dintr-un mic orășel din Saudia “unde există multe fete ca Wadjda, cu vise mărețe, caractere puternice și mult potențial.”

Filmul a primit numeroase premii: premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Palm Springs, cel mai bun film la Festivalul de la Veneția, și a fost nominalizat la premiul Bafta pentru cel mai bun film într-o limbă străină, etc.

 

 

 

 

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.