Cafea în stil saudit

Dacă ați citit rubrica „about” în care am scris câteva cuvinte despre mine, știți deja că locuiesc în Regatul Arabiei Saudite de aproape 7 ani Pentru că mi-am propus ca acest blog să nu fie doar cu/despre cărți m-am gândit că ar fi interesant să scriu  despre viața de aici, despre mentalitate, cultură, despre lumea arabă în general.

În articolul de azi mi-am propus să vă introduc în lumea cafelei, și nu într-una oarecare ci în cea saudită. Pentru că da, saudiții iau foarte în serios cafeaua, și așa cum japonezii au o ceremonie a ceaiului, și saudiții au o etichetă a servirii cafelei. Deci să începem….

header_image_five_major_benefits_of_Arabic_coffee-fustany-beauty-health-and-fitness-main-image

În majoritatea țărilor arabe din Orientul Mijlociu, servirea cafelei este o parte importantă a ospitabilității și tradiției lor. De fapt, ei și-au dezvoltat propriul mod unic de preparare a cafelei.

Cafeaua , o băutură din planta de cafea sălbatică pare să fi fost prima dată băută de un păstor legendar pe nume Kaldi, pe platoul Etiopiei. Cea mai apropiată cultivare a cafelei a fost în Yemen, yemeniții dându-i numele arab Qahwa. Qahwa original a însemnat vin, iar misticii sufiți foloseau cafeaua ca intoxicație spirituală atunci când scandau numele lui Dumnezeu.Până în 1414 era deja cunoscută în Mecca, iar la începutul anilor 1500 s-a răspândit în Egipt din portul yemenit Mocha. Deși cafeaua încă era asociată cu sufiții, a început să fie consumată mai ales în cafenelele din jurul Universității religioase Azhar din Cairo. În Siria,mai exact în Alep, au început să apară cafenele, în Istanbul, capitala imperiului otoman în 1554. În Mecca, Cairo, Istanbul au existat câteva tentative de a fi interzisă cafeaua, pe motive religioase. Șeicii învățați discutau dacă, cafeaua are efecte similare cu alcoolul, iar unii au observat că trecerea vasului de cafea de la o persoană la alta seamănă cu cea a vinului, băutură interzisă în Islam. Până la urmă au ajuns la un consens sensibil că această licoare este permisibilă.

Cafenelele erau ca o instituție nouă unde oamenii se întâlneau să discute, să joace șah și table, să asculte poeți.

Deși în general o numim cafea arabească, aceasta de fapt se împarte în două feluri: cafea saudită (al qahwa) și cafea în stil turcesc.

Ca în cazul multor preparate tradiționale culinare, cafeaua este preparată și servită diferit în Orientul Mijlociu față de vest.  Diferența dintre cafeaua arăbească și celelalte tipuri se distinge prin procesul de prăjire. Cafeaua arăbească este întotdeauna amestecată cu cardamon, uneori cu cuișoare, șofran sau ghimbir. În Orientul Mijlociu cafeaua se numește qahwa (قهوة) și există câteva variații depinzând de dialectul vorbit.

Cafeaua arăbească sau Qahwa Arabi este o băutură servită când se primesc musafiri în Arabia Saudită și în Peninsula Arabică. Qahwa Arabi denumită “băutura de bun venit” este un simbol al generozității și ospitalității pentru arabi și în orice casă se găsește cafea arăbească.

saudi-coffee-recip

 

Cafeaua saudită este făcută din boabe de cafea prăjite puțin și măcinate, amestecată cu condimente ca scorțișoară, cardamon, șofran,cuișoare. De regulă, cafeaua saudită este preparată de la început până la sfârșit în prezența musafirilor, însemnând că prăjirea, măcinarea și fierberea fac parte dintr-un ritual. În zilele noastre puțini mai fac astfel. Cafeaua este pusă într-un vas special numit dallah și apoi servită în cești micuțe fără toartă numite finjah. Nu se adaugă niciodată lapte sau zahăr, iar musafirii sunt serviți cu fructe confiate, curmale, prăjiturele, pentru a merge la cafea.

87007936_gettyimages-481047118

Saudiții beau cafea pe tot parcursul zilei, la micul-dejun, după el, la o băutură răcoritoare, chiar și în timpul nopții la o adunare cu prietenii și familia.

Pentru a servi cafeaua saudită este nevoie de talent. Majoritatea saudiților cresc învățând eticheta servirii cafelei. Prima oară sunt serviți musafirii cu prioritate, adică tatăl și apoi rudele de gradul întâi și bătrânii. Ca o tradiție, cafeaua este servită de la dreapta spre stânga, niciodată invers. Acasă, tatăl nu ar trebui ca el să servească cafeaua musafirilor dacă fiul este prezent și capabil să o facă. În plus, fratele cel mare, nu va fi el cel care va servi cafeaua ci fratele cel mic. O persoană în etate nu ar trebui să îi servească pe musafiri dacă  în încăpere se află persoane mai tinere.Întotdeauna persoana cea mai tânără prezentă se presupune a fi cea care va servi cafeaua oaspeților.

Dallah, ibricul în care s-a pus cafeaua, un ibric cu un cioc mai alungit, trebuie să se țină cu mîna stângă și ceașca în mâna dreaptă în timp ce se stă în picioare. De asemenea, cel care servește cafeaua trebuie să stea la o distanță respectabilă față de oaspete pentru a evita posibile accidente, ca de exemplu,să se verse cafea fierbinte pe hainele musafirului.

Când se oferă ceașca musafirului, corpul trebuie să ia o poziție înclinată și să se spună tafaddal (poftim) sau khudh( ia). Ceașca trebuie să fie plină doar o treime, iar cafeaua nu trebuie să fie prea fierbinte. Foarte important este ca cel care servește să aibă grijă să nu ignore pe nimeni. A trece cu vederea un musafir este o încălcare a etichetei și a ospitabilității. Este considerat umilitor pentru un invitat dacă ceașca sa este lăsată goală până când acesta spune ikrim (onoare) sau bas (destul) sau își așează palma deasupra ceștii. Oaspetele ar trebui să bea cel puțin o ceașcă, standardul este de 3 și neapărat să țină ceașca cu mâna dreaptă.

Cum am mai precizat saudiții beau cafea în orice parte a zile, și nu e absolut nimic surprinzător ca atunci când se intră într-un magazin, mall, oamenii să fie serviți cu cafea. Așa cum la noi persoanele oficiale sunt servite cu pâine și sare, în Arabia Saudită sunt serviți cu cafea saudită.

Dacă o să aveți vreodată ocazia să fiți serviți cu o astfel de cafea, încercați, s-ar putea să vă placă, dar neapărat servită alături de curmale.

Și aștept comentariile voastre.

 

20 de comentarii

 1. A fost un articol educativ, me-a facut placere sa aflu traditii si obiceiuri pe care nu le stiam.Trebuie sa recunosc ca am ramas surprinsa sa aflu ca cu ajutorul facebook-ului am cunoscut o persoana deosebita si la asa departare! O sa te urmaresc cu multa placere.

  Apreciat de 1 persoană

 2. 1.Ca si tarie, cafeaua saudita este considerata mai tare decat cafea cu care suntem noi romanii obisnuiti (ma refer la Jacobs de ex, asta ca sa ai un termen de comparatie sa zicem.
  2. Cafea solubila se bea des sau mai rar acolo?

  Apreciază

 3. Ca tarie se aseamana sa zic mai degraba cu ceaiul, de asta si se poate bea multa cafea, nivelul de cofeina este scazut. Da, se bea si cafea solubila,cea mai cunoscuta este Nescafe, dar nu se afla printre bauturile favorite, cel putin din cate am observat eu.

  Apreciază

 4. Ritualul servirii cafelei arabesti se afla pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Imaterial UNESCO (bine, denumirea ce i s-a dat de catre UNESCO este mult mai complicata). Este un reflex al ospitalitatii beduine si e reconfortant ca s-a pastrat pana in zilele noastre. Multumim pentru articol. PS Eu nu cred ca m-as descurca in calitate de oaspete-din motive obiective nu pot manui o cescuta fara toarta, sunt sigur ca exista si toleranta 😦

  Apreciat de 1 persoană

  • M-a sunat ieri si mi-a zis ca este incantata de cadou. Este vorba de o persoana care nu are nici o legatura cu lumea Orientului Mijlociu, dar a zis ca a fost fascinata de povestea cafelei saudite si ca abia asteapta sa o guste.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.