10 Cărți pe care nu trebuie să le mai amâni

Cred că titlul spune tot. Nu este un top 10, repartizarea am făcut-o în mod aleatoriu, dar trebuie să recunosc că Naghib Mahfuz este scriitorul meu de suflet, îi iubesc fiecare carte citită și cu greu am ales doar una singură.

1.Naghib Mahfuz-Băieții de pe strada noastră

 

Webp.net-resizeimage (1)Scriitorul egiptean, câștigător al premiului Nobel pentru literatură, provoacă multe controverse cu această carte. La suprafață prezintă povestea fiilor, descendenților și a altor rivali si succesori ai lui Gabalawi, un patriarh misterios, care se ocupă de o alee într-un cartier bogat, situat undeva între Cairo și un deșert din apropiere. La un nivel mai profund, cartea este o alegorie, a cărei eroi retrăiesc viețile lui Adam și Eva, Cain și Abel, Isus,Moise, Mohammad.

2.Ligia Ruscu-O dimineață la vânătoare

Webp.net-resizeimageO crimă motivată de interese politice, dispariția unui diamant , boieri care își schimbă loialitățile, povești de amor care stârnesc scandaluri, doamne care se șicaneaza reciproc, toate se întâmplă într-un București la începutul modernizării sale. Un roman complex, care pe mine m-a surprins și pe care îl recomand cu căldură, mai ales pasionaților de istorie, cu siguranță va fi o încântare.

3.Matt Haig-Umanii

Webp.net-resizeimage (2)Prin această carte Haig capteaza obsesia noastră de a ne vedea pe noi înșine prin ochii unui străin, în cazul de față un extraterestru. Acesta ocupă corpul profesorului Andrew Martin și încearcă să distrugă descoperirea matematică făcută de acesta. Este o poveste spusă din perspectiva romantică și curioasă a unui alien. O vedere onestă  și de cele mai multe ori optimistă asupra umanității. O carte care te ajută să regândești toate aspectele vieții și a frumuseții ei. La fel de mult mi-a plăcut și „How to stop time”, sper ca vreo editură să o publice și în limba română.

4.Jo Nesbo-Omul de zăpadă

Webp.net-resizeimage (3)Oslo în noiembrie, prima zăpadă a sezonului s-a depus.Un băiat pe nume Jonas se trezește noaptea și descoperă că mama sa a plecat. De la fereastra lui, la lumina lunii, vede omul de zăpadă care a apărut inexplicabil în curte în acea zi, cu o eșarfă roz ce aparținea mamei sale. Detectivul Hole suspectează o legătură între o scrisoare amenințătoare și dispariția mamei lui Jonas. Pe măsura desfășurării investigației, Hole descoperă că a devenit el însuși un pion în acest joc terifiant.Cartea nu doar am citit-o, ci am savurat-o. O recomand tuturor celor care citesc cărți polițiste. Filmul făcut după această carte va avea aparitia in octombrie 2017.

5.Jodi Picoult-Change of heart

Webp.net-resizeimage (4)Cea mai bună carte de Picoult citită de mine, sper să fie tradusă și la noi (sper să nu se supere nimic că am ales și o carte în engleză). Spune povestea lui Shay Bourne condamnat pentru uciderea unui polițist și al fetiței acestuia. Condamnat la moarte prin injectare, iar toate apelurile sale fiind respinse, decide să facă un ultim lucru pentru a da un scop vieții sale.Mama și soția victimelor sale, June, descoperă că fiica cea mică e bolnavă și are nevoie de un transplant de inimă. Shay află de la tv acest lucru și decide să își ofere propria inimă. Va accepta mama fetiței această ofertă? Vă las să descoperiți voi acest lucru. Cartea aduce puțin cu „Culoarul morții” de Stephen King și ecranizată în 1999 cu Tom Hank în rolul principal.

6.Nicolae Dabija-Temă pentru acasă

Webp.net-resizeimage (5)“A fi om este o artă sau un destin?”  La această întrebare trebuie să răspundă elevii unei clase, temă dată de Mihai Ulmu înainte de a fi luat din clasă pentru că nu l-a susținut pe Stalin. Trebuie să treacă 13 ani de chinuri, lipsuri, suferințe într-o Siberie de gheață ca să afle răspunsurile elevilor. Eleva sa, Maria Răzeșu hotărăște să meargă până la capatul lumii pentru ai spune ce simte inima ei. Doar șapte ani durează dragostea lor, frunctul acesteia fiind Mihai Ulmu – Răzeșu. Exilați fiind în închisori diferite, iubirea lor pulsează între gratii și libertate, între frigul celulei reci și căldura din inimile lor. Încercările celor doi de a evada au fost sortite eșecului; în plus li s-a suplimentat anii de detenție, Mihai însumând 240 de ani, 8 luni, 3 săptămâni, 2 zile, 8 ore și 30 de minute, iar Maria și-a găsit sfârșitul în penitenciarul de la Zarianka.

7.Rani Manicka-Zeița orezului

Webp.net-resizeimage (6)Dragoste, trădare,furie, tristețe, speranță, negare,fericire, disperare, infidelitate, onestitate și alte emoții, toate împletite frumos în această saga care se întinde pe durata a 4 generații. Este povestea lui Lakshami,de 14 ani,care pleacă din Ceylon (actuala Sri Lanka) cu noul soț în Malaezia. Tânără și fără experiență e nevoită să facă față tuturor greutăților. Până la 19 ani are 5 copii și devine o femeie formidabilă care le asigură copiilor o viață bună.

8.Alaa Al Aswany-Blocul iakubian

Webp.net-resizeimage (7)Romanul descrie clădirea ca  una dintre cele mai luxoase și prestigioase blocuri de locuințe din Cairo construită de afaceristul armenian Hagop Yacobian în 1934.Locuiau miniștrii, manufacturiei bogați și străini sau lucrau în afara birourilor. După revoluția din 1952 mulți dintre aceștea părăsesc Egiptul. Apartamentele vacante încep să fie ocupate de ofițeri împreună cu familiile lor, care aveau o viață socială mai inferioară locatarilor anteriori. Pe acoperișul clădirii cu 10 etaje se află 50 de camere mici, folosite ca spații de depozitare dar încep să fie ocupate de egiptenii săraci veniți de la sate în căutarea unui loc de muncă.Poveștile fiecărui personaj sunt adesea împletite, uneori ciocnindu-se sau convergându-se unele cu altele.

9.Margaret Atwood-Femeia comestibilă

Webp.net-resizeimage (8)Povestea este despre Marian, o tânără obișnuită care lucrează pentru o secție de publicitate a unei întreprinderi, și duce o viață la fel de obișnuită. Până când două lucruri aparent fără legătură se întâmplă: Peter o cere în căsătorie și descoperă că nu mai este în stare să mai manânce nimic. Cartea este un fel de antiromantism, scrisă în stilul personal al lui Atwood. O carte hilarios de bizară dar pe care am savurat-o până la capăt.

 

10.Marjane Satrapis-Persepolis

Webp.net-resizeimage (9)Dacă încă nu ati descoperit până acum cărțile grafice eu vă recomand să le dați o șansă, și neapărat să începeți cu Persepolis. Tânăra Marjane își începe povestea despre cum a început viața ei în Iran. Era rebelă, curioasă și credea cu tărie că e specială. Când șahul a fost răsturnat în 1979, Marjane în vârstă de 10 ani trebuie să se maturizeze mai repede decât alți copii. Guvernul  venit la putere era mai autoritar decât cel de dinainte făcând viața în Iran imposibilă. În timpul războiului cu Irakul pleacă în Europa unde ajunge să înțeleagă  că lumea de afară este diferită. Cea de-a doua parte se axează pe aventurile trăite în Europa și revenirea în Iran. Cartea nu este doar o semi-autobiografie ci și o lecție de istorie și cultură, de dragoste parentală desenată într-un mod amuzant și emoțional. În română s-a ales să apară în două volume.

 

Dacă aveți recomandări vă aștept să le împărtășiți aici, eu sunt mai mult decât bucuroasă să aflu ce cărți credeți voi că nu ar mai trebui amânate.

 

 

 

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.