Sonata Moonlight de Beethoven

 

Sonata Moonlight a fost compusă în vara anului 1801 în Ungaria, pe o proprietate aparținând familiei Brunswick. Compoziția a fost publicată în 1802 și dedicată elevei și pasiunii lui Beethoven, contesei Giulietta Gucciardi, în vârstă de 17 ani.

Sonata este una dintre cele mai populare sonate de pian din creația lui Beethoven. Inițial compozitorul a numit-o simplu Sonata pentru pian numarul 14. De abia în 1832, la 5 ani dupa moartea lui, poetul Ludwig Rellstab a numit-o Sonata Lună (Moonlight Sonata). A avut această inspirație într-o noapte luminată de lună pe malurile râului Lucerna.

Unii biografi fac legătura dintre dragostea neîmpărtășită pe care compozitorul a avut-o pentru contesă și sonoritățile din prima parte a sonatei.  Chiar mai mult, această sonată a fost dedicată Giuliettei, tema muzicală a primei părți fiind împrumutată dintr-o baladă germană.

Potrivit lui Fischer, această imagine nu are nicio legătură cu intențiile lui Beethoven. El atribuie mai degrabă această atmosferă sentimentului care l-a copleșit pe compozitor atunci când a fost alături de un  prieten care a părăsit prematur lumea celor vii. Într-unul din manuscrisele lui Beethoven sunt mai multe note de la Don Juan ale lui Mozart, note care urmăresc uciderea comandantului de către Don Juan, și mai jos, acest pasaj este redat în do minor, asemănător absolut cu prima parte a sonatei în do minor. Analizând și comparând, se poate constata că nu poate fi vorba de o noapte luminată de lună romantică, ci mai degrabă de un imn funerar solemn.

Scrisă in 1801, sonata Moonlight rămâne și astăzi, mai mult ca niciodată, una dintre cele mai populare piese de muzică de pian din istorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.