Ai foarte multe cărti în bibliotecă cumpărate, “moștenite”, împrumutate, câștigate la concursuri, ebook-uri, poate și audiobookuri . Să fim sinceri, cu totii trecem prin momente când nicio carte nu e ceea ce vrem. Nimic nu se compară cu o carte noua, acel sentiment pe care îl ai că este a ta, și întotdeauna ne dorim să citim cât mai repede o carte noua.
Cum te decizi care va fi urmatoarea lectură? Ai putea face o lista, dar acea listă va ajunge să fie un caiet, sau subliste în cazul meu. O problemă minunată, nu-i asa? Pe lânga timp și bani, oferi și sentimente, în ideea că atunci când alegi o carte,aceasta îți acaparează simțurile și te transportă într-un loc nou în paginile sale. Vei învăța numele personajelor, poveștile lor, personalitățile lor. Ori că vei petrece 2 ore sau chiar săptămâni, atunci când vorbim de serii, ne dorim ca o carte sa fie bună . Deci, trebuie să te asiguri că ai facut alegerea potrivită. Cerem cam mult de la ceva care masoara câțiva centimetri, nu-i așa? Mă confrunt cu această “problemă” cam mai mereu dar am ajuns la concluzia că există anumite lucruri care luate in considerare ar putea să ne faca alegerea mai ușoară:
1.Perioada anului: dacă e iarnă poate vrei un reminder a zilelor de vară. Invers, poate vrei sa citești despre iernile grele rusești in plină caniculă.
2.O călătorie: vei călători în viitorul apropiat, deci ce moment și ocazie mai bune de a citi despre locul în care vei merge? Si așa vei afla despre locația librăriilor pentru eventuale de noi achiziții. Eu cumpăr cel puțin o carte din fiecare oraș pe care îl vizitez, e un suvenir perfect.
3.Filme: dacă ești cinefil/ă poți alege o carte ce urmează a fi ecranizată. Am auzit că Johnny Depp va avea un rol în “Crima din Orient Express” a celebrei Agatha Christie.
4.Spoilere: există cărți foarte populare,despre care toată lumea vorbește, pe net se găsesc numeroase spoilere. Un motiv în plus să citești o astfel de carte cât mai repede. Menționez aici “În ape adânci” de Paula Hawkins.
5.Sentimente: dacă treci printr-o fază, o perioadă mai întunecată, ori Mercur retrograd atunci evita cartile cu povesti de viață triste, gen Oscar si tanti Roz, cartile lui Khaled Hosseini etc. O carte a Sophiei Kinsella cred ca ar fi mai potrivită.
6.Rutina: poate că e timpul sa încerci ceva complet ieșit din alegerile tale tipice și să alegi ceva cu totul diferit. Dacă nu preferi genul polițist/mistery, atunci Rodica Ojog Brașoveanu sigur a scris o carte pentru tine. Sau poate că e momentul perfect să încerci un scriitor nou pentru tine, nu se știe niciodată, poate vei găsi un nou scriitor favorit.
7.Pro-rutina: Ai terminat o carte de ficțiune istorică, de ce nu ai continua in același stil? Philippa Gregory a scris o multime de astfel de cărți.
8.Hobby: ți-ai descoperit o nouă pasiune:gătitul. De ce nu ai combina acest hobby cu literatura, și aici nu mă refer la cărți de bucate. Îți recomand Diana Abu Jaber cu a sa “The language of baklava” în caz că citești și in engleza. Pe lângă o poveste de viață vei găsi și multe rețete din Iordania.
9.Cărti uitate: îți aduci aminte teancul de cărti de pe noptieră?Sau de cele împrumutate de la bibliotecă? Nu strică să arunci o privire, poate găsești o carte de care ai uitat cu totul.
10.Copilărie/adolescență: Există o abundență de carți pentru copii si young adult. Nu e niciodata târziu ca printre lecturi să introducem si o carte pentru copii. Un bun examplu ar fi Matt Haig cu a sa “Un baiat numit Crăciun”. Iar carțile Y/A au luat cu asalt piața de carte ăn ultimii ani, există serii foarte interesante care merită citite. Până și Cecilia Ahern a scris recent o carte pentru adolescenți cu titlul “Defecți”.
Dacă voi, cititorii împătimiți sau ocazionali, aveți și alte sfaturi sunteți bineveniți să le împărtășiți.
Ca o completare: Cecelia Ahern a inceput seria Flawed. In Romania s-a tradus & publicat doar primul volum. Dar sunt doua publicate in engleza 😉
Referitor la sfaturile tale, sa stii ca imi plac mult. Felicitari pentru articol!
Eu merg pe intuitie, cumuland tot ce ai scris tu mai sus 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană